«Τα τραγούδια της Σωτηρίας» δεν είναι απλά μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στη Σωτηρία Μπέλλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της. Είναι μία απόπειρα να συνδεθούμε ξανά, στο τώρα, με ένα κομμάτι μας πυρηνικό και ατόφιο, που ακουμπά σε μια κοινή λαϊκή μας ρίζα. Αυτή που η Σωτηρία Μπέλλου έθρεψε με τη φωνή της και τα τραγούδια της. Πώς μπορούμε σήμερα να επικοινωνήσουμε ξανά με αυτά τα τραγούδια; Πώς μπορούμε να κοινωνήσουμε τη βαθύτερη ουσία τους; Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε την «αλήθεια» μας μέσα σε αυτά;

Σε μία καταπράσινη αυλή του Θησείου, που λες κι ο χρόνος άφησε ανέγγιχτη στο πέρασμά του, «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» γίνονται το όχημα για μία συνομιλία του χθες με το σήμερα. Με τον πιο λιτό τρόπο. Ένα ξύλινο πάλκο, όπως παλιά, μία γυναικεία φωνή και τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς - σολίστες: τον Βασίλη Κορακάκη (μπουζούκι, φωνή), τον Δημήτρη Κουφογιώργο (μπουζούκι), τον Βασίλη Προδρόμου (κιθάρα, φωνή) και τον Δημήτρη Κούστα (ακορντεόν). Όλοι τους με βαθιά γνώση και αγάπη για το λαϊκό τραγούδι και φυσικά για τη Σωτηρία Μπέλλου.

Και δίπλα στα τραγούδια, ιστορίες από τη συναρπαστική και πολυκύμαντη ζωή της «αρχόντισσας του ρεμπέτικου». Ιστορίες που θα μοιραστούμε μαζί σας όπως μια παρέα σ’ ένα βράδυ γιορτής.

Κάπως έτσι θα περιγράφαμε την μουσική μας παράσταση δύο χρόνια πριν, όταν την εμπνευστήκαμε και ξεκινήσαμε να τη σχεδιάζουμε. Τότε που οι λέξεις πανδημία, lockdown και μάσκες δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιό μας ούτε σήμαιναν κάτι για την καθημερινότητά μας.

Σήμερα όμως, μετά από μία χρονιά ακούσιας και αναγκαστικής απομάκρυνσης, σε όλα τα παραπάνω προσθέστε την ακατανίκητη επιθυμία μας και την τεράστια ανυπομονησία μας αυτά τα τέσσερα βράδια να έρθουμε ξανά κοντά, να γίνουμε μια αγκαλιά, να ενώσουμε τις φωνές μας και να αφήσουμε τα τραγούδια της Σωτηρίας να ζεστάνουν και πάλι τις καρδιές μας.

Χριστίνα Μαξούρη – Δημήτρης Χαλιώτης

Ιούνιος '21

Photo Credit: Tania Palaiologou

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ